Kijkwoning Hansbeke.

Elke zondag open van 13u tot 17u, enkel op afspraak.

Kijkwoning Hansbeke.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief, zo wordt u op de hoogte gehouden van het belangrijkste Mi Casa nieuws.

Inschrijven

Houtskelet vs houtmassief

Houtskelet vs houtmassief

Houtskeletbouw vs houtmassiefbouw

Bouwen met hout en houten huizen zijn populair. Met hout van duurzame plantagebossen kies je namelijk voor ecologisch bouwen, je geniet van een kortere bouwtijd (4 tot 6 maanden) en je krijgt de warmte van hout als onmiskenbare sfeermaker: het dagelijkse vakantiegevoel waar zowat alle klanten over spreken. Maar wat is nu het verschil tussen houtmassiefbouw en houtskeletbouw? Waarom gaat Mi Casa resoluut voor de eerste bouwmethode? Je ontdekt het hier.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwsysteem waarbij staande balken en stijlen in combinatie met plaatmateriaal de gebouwstructuur vormen. Tussen de balken zitten afstanden van 40 tot 60 cm. Die vrije ruimte wordt achteraf opgevuld met isolatie, om dan langs de buitenkant afgewerkt te worden met andere bouwmaterialen, zoals bakstenen of gevelpanelen.

Wat is houtmassiefbouw?

Houtmassiefbouw is een systeem voor woningbouw waarbij de structuur wordt gevormd met kruisgelaagde en verlijmde massieve houten balken. Deze stapelen we horizontaal op elkaar. Zo vormen de balken de wanden van het huis. Een houten roostering met akoestische isolatie vervangt wat bij een traditionele woning de gewelven zouden zijn. De dragende structuur blijft dus (doorgaans na schilderwerk) zichtbaar en geeft de warme charme typisch aan elke Mi Casa.

De warmte van de Spaanse zon

Mi Casa-oprichter Jean-Luc Lidou kreeg de techniek van massiefbouw in de vingers zo’n 45 jaar geleden bij zijn eerste werkgever Wolfgang Verraes en bouwde als vennoot een filiaal uit in Spanje. De troeven en mogelijkheden van massieve houtbouw kenden voor hem geen geheimen meer. Na de terugkeer naar België startte Jean-Luc met Mi Casa. De kracht van houtmassiefbouw verenigde hij daar met een totaalaanpak voor een zorgenvrij bouwproces. De warmte van de Spaanse zon ligt vandaag nog in elke opgeleverde Mi Casa.
 

De voordelen van houtmassiefbouw vs houtskeletbouw

Onbekend is onbemind, horen we je zeggen. Vergis je niet: doorheen de jaren vergeleken Jean-Luc en zijn zoon Thibo heel wat bouwsystemen. Dat blijft Mi Casa ook vandaag doen. Bij onze vergelijkende tests won houtmassiefbouw elke keer opnieuw, om meerdere redenen:

  • Houtbouw is een ideale oplossing voor passiefbouw, met energiescores van minder dan E20.

  • Door de opbouw van een houtmassiefwoning geniet je van compacte muren en behoud je maximale binnenruimte.

  • Je behoudt alle creatieve vrijheid om aankleding en afwerkingsmaterialen naar wens toe te voegen. Van klassiek of landelijk tot modern.

  • Houtmassiefbouw creëert een thermische buffer. Je vermijdt koudebruggen en het warmt in de zomer minder snel op dan bij houtskelet.

  • De dragende structuur blijft (doorgaans na schilderwerk) zichtbaar en geeft de warme charme typisch aan elke Mi Casa.

Houtmassiefbouw geperfectioneerd

Een aandachtspunt bij houtmassief is de zetting die hout typeert. Dat heikel punt wist Mi Casa te transformeren in een sterkte. Het team ontwikkelde in 2009 een speciale muurbalk. Deze gepatenteerde innovatie voorkomt dat het hout zich zet en er spanning op de structuur komt. Daarmee is het nadeel van houtmassief bouwen meteen weggewerkt.

Benieuwd naar alle troeven van houtmassiefbouw? Neem snel contact op.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×