Een woning is een investering voor de toekomst. Om die toekomst te garanderen, worden duurzame keuzes steeds belangrijker. Bij Mi Casa kunt u op uw beide oren slapen. Ons bedrijf draagt ESG* hoog in het vaandel en zet dit op dagelijkse basis actief om in acties die daarmee overeenstemmen.
*ESG betekent het gebruik van milieu-, sociale en governance-factoren om bedrijven (en landen) te beoordelen in hoever ze gevorderd zijn op het gebied van duurzaamheid.
Ecologische duurzaamheid (E)
Kiezen voor houtmassiefbouw wil zeggen dat u kiest voor een woning die niet alleen uitstekende isolatiewaardes laat optekenen en BEN (Bijna Energie Neutraal) is, maar waarvan de basis ook nog eens bestaat uit hét hernieuwbaar materiaal bij uitstek: hout.
Dat het hout duurzaam is, zijn geen holle praatjes.
· Mi Casa werkt met FSC-gecertificeerd hout. Dit betekent dat het uitsluitend afkomstig is uit bossen met een duurzaam bosbeheer. Dit is ecologisch én sociaal verantwoord. Er wordt rekening gehouden met de aanwezige fauna en flora en de bodem -en waterhuishouding zodat de toekomstige biodiversiteit niet in het gedrang komt. Het hout wordt geoogst, maar voor elke boom die geveld wordt, wordt er een nieuwe geplant. Duurzaam bosbeheer is het hout dus zodanig gebruiken dat de toekomstige generaties ook nog die mogelijkheid hebben. Zo garanderen we de toekomst van onze planeet.
· Dankzij zijn poreuze structuur slaat hout makkelijk lucht op en lucht isoleert. Daardoor is hout performanter op het vlak van isolatie dan bijvoorbeeld baksteen of beton.
· Al onze woningen zijn al in de basis Bijna Energie Neutraal (BEN-woning). Het bijzondere is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Niet alleen zit met hout de basis van elke Mi Casa-woning goed, op elk vlak wordt voor het basislastenboek de lat hoog gelegd qua duurzaamheid. We kiezen materialen die duurzaam en ecologisch zijn en voorzien dit als de standaard in onze woningen.
· Isolatie van de spouw en het dak is zo’n voorbeeld. Hout heeft dus zelf al een prima isolatiewaarde, maar we verbeteren dit nog door voor icynene te kiezen voor onze spouw -en dakisolatie. Dit kan luchtdicht geplaatst worden, terwijl het dampopen is. Het is gemaakt op waterbasis, dus er zijn geen schadelijke stoffen voor het milieu.
· Vloerisolatie. We zochten een alternatief voor PUR om de uitstoot van schadelijke gassen te elimineren. Dit vonden we bij een minder frequent gebruikt materiaal: low lambda EPS-mortel. Het product op zich is al goedkoper, het kan ook ineens gebruikt worden voor alle verdiepingen, wat op transport doet besparen.
· Warmtepomp. We voorzien standaard een warmtepomp (die in EPB als hernieuwbare energie wordt beschouwd) in plaats van een gasaansluiting.
· De beplanking is standaard gemaakt uit milieuvriendelijk en duurzaam vezelcement.
· En zo zijn er nog heel wat andere materialen waarbij duurzaamheid voorop staat. Zonnepanelen zijn daar nog zo’n voorbeeld van.
Productie
· Voor onze productie maken we gebruik van hernieuwbare energie. Het dak van onze ateliers ligt maximaal vol zonnepanelen. Ook alle waterverbruik is puur o.b.v. hemelwaterrecuperatie. Hierdoor voorzien we voor een groot stuk in onze eigen energie. Op de werf hebben we zelden stroomgroepen nodig, omdat een vaste elektriciteitsaansluiting doorgaans al een paar weken na de bouwstart kan voorzien worden.
· Onze milieuvergunning klopt als een bus. Deze wordt dus telkens probleemloos verlengd en is geldig tot 8 december 2025.
· Ons productie bevindt zich in België, daarmee beperken we het nodige transport, wat resulteert in minder uitstoot. Doordat heel veel materialen dankzij ons uniek houtmassiefbouwsysteem geprefabriceerd worden, is het transport naar de werf gevoelig lager dan bij een traditionele woning.
Sociale duurzaamheid (S)
Bij Mi Casa streven we ernaar een stabiel, gevarieerd en gebalanceerd werknemersbestand te hebben en iederéén kansen te geven.
· We bieden stageplaatsen en leercontracten aan voor jongeren die hun eerste werkervaring wensen op te doen.
· Nieuwe werkkrachten de kans geven zou niet mogelijk zijn zonder een groot blok aan ervaring. Midden 2021 werkte exact de helft van onze medewerkers 10 jaar of meer voor Mi Casa. We kunnen dan ook beroep doen om enkele ervaren vijftig- en zestigplussers.
· Dankzij een hoge betrokkenheid van het management en continue opleiding en begeleiding, kan een stabiele ploeg behouden blijven. Zo werkt maar liefst 75 procent van onze werknemers al langer dan 5 jaar bij Mi Casa, uniek in onze sector!
We investeren in onze medewerkers. Iedereen wordt minstens volgens de geldende barema’s betaald, en we bieden continu de kans om bij te leren. We streven ernaar om (onder meer dankzij de KMO-portefeuille) het onze medewerkers mogelijk te maken levenslang te leren. Digitalisering speelt daarin een centrale rol, waardoor we op heden quasi papierloos zijn. Daarnaast kregen we al verschillende ESF-subsidies, onder meer in het kader van werkbaar werk.
Tegen discriminatie
· We zijn erkend als inschakelingsbedrijf en doen dit ook actief. We bieden dus kansen aan mensen die langdurig werkloos waren, of zeer moeilijk te plaatsen zijn en begeleiden hen actief.
· De bouw wordt veelal onterecht (!) gezien als een ‘mannenwereld’. Mi Casa bewijst het tegendeel. Vrouwen maken meer dan de helft uit van onze meer dan 20 bediendes.
· Een aantal medewerkers zijn van buitenlandse origine. In sommige disciplines zijn ook de medewerkers van onderaannemers buitenlands. Die samenwerking loopt dankzij de open geest van alle medewerkers vlekkeloos.
· We zijn dan ook fel tegen discriminatie en voorzien een centraal aanspreekpunt, een ombudsvrouw, voor gevallen van discriminatie. We werden daar gelukkig nog nooit mee geconfronteerd.
Veiligheid hoog in het vaandel
· We hebben een veiligheids -en gezondheidsplan. Dit wordt woning per woning nageleefd én gecontroleerd met een interne coördinator, die hier regelmatig de nodige opleidingen en cursussen voor volgt.
Bestuurlijke duurzaamheid (G)
· Bij belangrijke beslissingen toetst het management steeds de mogelijkheden af bij sleutelmedewerkers zodat dit overeenstemt met onze waarden en normen op vlak van ethiek en kwaliteit.
· Uw gegevens zijn veilig bij ons. We hebben een uitgewerkte en strenge GDPR-policy en installeerden deze reflex bij al onze medewerkers. Privacy is belangrijk en wordt gerespecteerd. Daarnaast investeerden we fors in cyberveiligheid.
· Onze Raad van Bestuur is een mooie mix tussen de jonge en oudere generatie. Onze gedelegeerd bestuurder is Thibo Lidou. Met zijn 31 jaar heeft hij een andere kijk op het ondernemingsleven dan bijvoorbeeld zijn vader en medebestuurder Jean-Luc Lidou, die op zijn 63 andere refentiekaders heeft. Beide visies zijn waardevol en creëren altijd iets sterker. Van ruzie is nooit sprake, integendeel. Een externe bestuurder maakt het bestuursorgaan compleet. Daar plukken we de vruchten van.
· We kiezen er bewust voor om kleinschalig te blijven. Ook al zouden we het aantal woningen kunnen opdrijven op basis van de interesse in ons bedrijf, toch doen we dit niet. We willen dit enkel geleidelijk aan doen, zodat we nog altijd dezelfde kwaliteit kunnen garanderen aan onze klanten en dit op een duurzame manier doen. Want Mi Casa moet en zal een kwaliteitslabel blijven.