Kijkwoning Hansbeke.

Elke zondag open van 13u tot 17u, enkel op afspraak.

Kijkwoning Hansbeke.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief, zo wordt u op de hoogte gehouden van het belangrijkste Mi Casa nieuws.

Inschrijven

Bouwen in hout, the making of in beeld gebracht.

Ga terug naar overzicht

Bouwen in hout, the making of in beeld gebracht.

Ga terug naar overzicht

Voor kandidaat-bouwers is het soms moeilijk om zich de verschillende fases van een bouwproces in te beelden. Om dit bevattelijk te maken, brengt Mi Casa de bouw van één van haar woningen in beeld. De realisatie Popleu wordt vanaf de houten ruwbouw tot de kleinste afwerkingen gevolgd. Te gepasten tijde lossen we op onze Facebook -en Instagrampagina beeldmateriaal van dit proces. "Ik sta er van versteld hoe vlot alles elkaar opvolgt", aldus de bouwheer. 

Eerst verschaffen we een overzicht van de verschillende fases in het bouwproces, zijnde (in volgorde) riolering en fundering, houten ruwbouw, technieken, isolaties, exterieurafwerking, interieurafwerking, maatwerk en oplevering. We zullen deze pagina telkens aanvullen eens de respectievelijke fases van de woning Popleu zijn afgerond. Kom dus geregeld eens terug om de volgende stappen te ontdekken en de woning te zien veranderen.

Productieproces in eigen beheer

Alles begint in ons eigen atelier. De houten ruwbouw vormt immers de basis van onze woningen. Wilt u bouwen in hout? Dan moet u bij Mi Casa zijn. Wij zijn marktleider in de houtmassiefbouw en onze productie gebeurt volledig in eigen beheer in België waardoor wij nauw op de kwaliteit kunnen toezien. We werken met een semi automatisch productieproces. Een unieke zesassige muurmachine vervaardigt de muurbalken volledig volgens het technisch plan, zodat we die ter plaatse alleen nog maar hoeven te monteren. De menselijke controle zorgt voor de finishing touch en esthetische kwaliteit van elk houten onderdeel.

Montage houten ruwbouw ter plaatse: 5 werkdagen

Onze ploegen ter plaatse monteren de woning volgens het technisch plan. Om de volledige houten structuur neer te zetten, hebben ze hier gemiddeld* slechts een 5-dagen nodig. Deze hoge snelheid wordt mogelijk gemaakt doordat we alles perfect zelf voorbereiden: van het technisch uittekenen van de woningen, tot de productie van het allerkleinste onderdeeltje. Alles doen we in eigen beheer in België, waardoor we ook garant staan voor onze kwaliteit. 

Via onderstaande slider vindt u een fotoreportage van de montage van onze uitgelichte woning Popleu.

(*) Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte en de complexiteit van de woning. Dit kan ook 3 dagen zijn voor een Seleccion 140, maar evengoed 20 dagen voor een woning zoals de kijkwoning van Knokke).

Dakbekleding: 5 tot 10 werkdagen

Eens de houten ruwbouw klaar is en de onderdakfolie geplaatst is, gaan we zo vlug mogelijk over naar het afwerken van het dak. We voorzien de dakbekleding met de door de bouwheer gekozen pannen. Het duurt zo’n 5 tot 10 werkdagen vooraleer het dak is afgewerkt. Zo zijn alle zink -en dakafwerkingen klaar vooraleer we aan het metselwerk starten. 

Technieken leidingen: 6-tal werkdagen

Terwijl de dakbekleding geplaatst wordt, zitten we ook binnen niet stil. De elektricien legt de leidingen en voorziet dat alle kabels aankomen in wat later het zekeringenbord wordt. De ventilatie-expert legt alle buizen waarop later dan onze ventilatie D-motor wordt aangesloten en de loodgieter voorziet alle toe- en afvoerleidingen voor waar later de sanitaire toestellen komen.

Isolatie: 5 werkdagen

Vervolgens gaan we over tot het isoleren van – in volgorde – het dak, de spouw en de vloer. Voor de vloer (zowel op het gelijkvloers als de verdieping(en) werken we met low lambda EPS, een milieuvriendelijk alternatief op gespoten PUR die meest wordt toegepast. Voor het dak en de spouw werken we dan weer met Icynene Lite Plus, andermaal een milieuvriendelijk alternatief op de meest courante spouw- en dakisolaties. Dit isolatieschuim is opencellig en dus ademend en kan luchtdicht geplaatst worden, wat resulteert in een uitstekende thermische weerstand. In combinatie met de houten wanden bekomen we zo een perfect geïsoleerde en luchtdichte buitenschil. Daar plukken onze klanten de vruchten van wat betreft de energiefactuur.

Chape 1 dag

Vervolgens wordt, na de vloerverwarming, de chape op het gelijkvloers en de verdiepingen geplaatst. Inloopdouches worden naadloos aangesloten op de vloerafwerkingen van de sanitaire ruimtes.

Op de verdieping komt 6 cm chape bovenop de 6cm EPS-mortel en de geluiddempende akoestische isolatie (Abriso Acoustic Foam) om storende contactgeluiden tussen de verdiepingen te vermijden. Doorgaans is alle chape in 1 dag geplaatst.

Gevelafwerking - metselwerk en/of beplanking: 3 à 4 weken

Ook aan de façade werken we gestaag verder. Een paar weken nadat de isolatie werd geplaatst, starten we met doorgaans het metselwerk. We voorzien een geventileerde spouw van zo’n 30 à 40 mm en plaatsen vervolgens de gekozen bakstenen in een mortelbed tegen de woning. 

Als er geopteerd werd voor een combinatie met beplanking, dan plaatsen we vervolgens (al kan dit ook simultaan gebeuren) de sidings of houten beplanking.  

"

Mi Casa is erg professioneel en transparant. Elke prijsafspraak wordt nagekomen en de werfvergaderingen gebeuren in een open sfeer. Ik ben steeds benieuwd naar de volgende stap, omdat het zo snel gaat.

Bouwheer Popleu.

Schrijnwerk

Uiteindelijk volgt dan het plaatsen van de dorpels, alsook het plaatsen van het schrijnwerk (enkel de ramen, gezien de buitendeuren pas bij oplevering worden geplaatst om schade te vermijden). Als dit alles heeft plaatsgevonden, wordt het metselwerk opgevoegd.

Onze buitenafwerking in beeld.

Onze binnenafwerking.

Vloeren & faïences

Eens het exterieur volledig afgewerkt is en de chape de tijd heeft gekregen om uit te drogen, beginnen we aan de binnenafwerking. Starten doen we met de vloeren. Die worden in een week gelegd en vervolgens opgevoegd. Uiteraard voorzien we tegelijkertijd de gekozen faïences, waarna ook die worden opgevoegd. De duur hangt af van het aantal gekozen vierkante meter vloer en faïences.

Parket - 3 tot 4 dagen.

Later, in functie van de droogtijd van de chape, beginnen we aan de parketafwerking. Deze wordt gelijmd op de chape of bovenop een akoestische demping geplaatst. Parket wordt al dan niet ter plaatse afgewerkt.

Binnenafwerking.

Als de vloerafwerking klaar is, starten we aan wat van elke Mi Casa een echte thuis maakt: de afwerkingen binnen. De woning verandert nu in sneltempo, want we beginnen met het plaatsen van de raamkassementen, plinten, binnendeuren, plafondlatjes, trappen, badkamermeubels en zo veel meer.

Voor je het weet is de woning klaar voor de final touch: maatwerk (veelal door Mi Casa).

                                                                                                  Wordt vervolgd...

Uw eigen Mi Casa?

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×