Yves Wybraeke is een ervaren rot in de houtmassiefbouw. Ook na zijn jubileumjaar blijft de Oost-Vlaming even gebeten als ooit. Zelfs na 30 jaar spat de liefde voor het vak ervan af. Yves heeft zelf een woning in houtmassief en streeft er elke dag naar om als atelierchef hoogstaande kwaliteit af te leveren. “De mogelijkheden met hout zijn eindeloos. Dat maakt het zo’n mooi product.”
Yves, in 1991 begon je in de houtmassiefbouw. 2021 was je jubileumjaar.
Yves Wybraeke: “De tijd is gevlogen. Ik heb echt mijn ding gevonden. Al tijdens mijn eerste vakantiejob ontdekte ik dat ik vrij handig ben en veel inzicht heb. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en neem graag verantwoordelijkheid op om dingen te verwezenlijken. Ik ben in 1991 bij Ipso Facto begonnen en heb alle categorieën in de houtmassiefbouw doorlopen. Ik heb in het atelier gewerkt, ik heb de montage gedaan, de afwerking, ben werfleider geweest en nu ben ik atelierchef.”
Hoe heb je de houtmassiefbouw zien veranderen in die dertig jaar?
“Van een simpele ‘chalet’ zijn we geëvolueerd naar een volumineuze en vooral luxueuze woning. Wolfgang Verraes is de stichter van de houtmassiefbouw in België. In de jaren 90 en 2000 was er geen keuze. Alles was standaard. Het grote verschil met nu is dat de mogelijkheden eindeloos geworden zijn.”
Op welke manier had die evolutie zijn invloed?
“Meer keuze maakt het ook complexer. Vroeger kon niemand kiezen en toch was iedereen tevreden. Wat vroeger als luxe werd gezien, wordt nu beschouwd als ‘standaard’. Indertijd was je leven geslaagd als je een eigen woning bezat, nu is dat normaal geworden. Het moet volumineuzer en dat maakt het ook uitdagender om als firma mee te zijn. Bij Mi Casa zijn we op die trein gesprongen. Daardoor is Mi Casa geworden wat het op vandaag is.”
In 2015 vervoegde je het Mi Casa team. Hoe verliep de integratie?
“Heel gemakkelijk. Ik vond hier veel ex-collega’s terug van bij Ipso Facto. Met de zaakvoerder hebben we het volledige proces herdacht om met de ideale dosering de maximale kwaliteit voor onze klanten te garanderen. Ik werkte bij Ipso Facto als werfleider, maar bij Mi Casa ben ik actief als atelierchef. Mijn taak is om te maken dat de productiecirkel rond blijft.”
Wat is het grote verschil tussen beide jobs?
“Dat je als atelierchef het eindresultaat niet meer ziet. Wij maken wel de onderdelen, maar zien het niet als het af is. Dat vind ik wel jammer. Een goede communicatie is dus onontbeerlijk. Alles wat we doen, moet erg doordacht zijn zodat er later geen problemen zijn voor de montage -en afwerkingsploegen.”
Waar haal je meer voldoening uit?
“Uit beide jobs haal ik voldoening, het is gewoon anders. Als werfleider maak je alle fases mee, van de grondwerken tot de oplevering. Daar haalde ik misschien iets meer voldoening uit, omdat je het eindresultaat ziet. Als aterlierchef haal ik voldoening als ik goed kan coördineren en uit de leiderschap die daaruit volgt. Ik kan pas tevreden zijn als er weinig tot geen fouten zijn gemaakt doorheen de maand.”
Zou je jezelf dan als een perfectionist beschrijven?
“Zeker weten. Soms té perfectionistisch zelfs. Daarom is het misschien niet slecht dat ik gestopt ben als werfleider. Ik wou de hele wereld op mijn schouders dragen, maar dat is onbegonnen werk. Mijn regel is: maak alles alsof het voor jezelf zou zijn. Ik verwacht dezelfde professionaliteit en instelling bij de mensen met wie ik werk, maar niet iedereen denkt zo. Dat leidde heel vaak tot discussies. Dat ging soms ver, ik kreeg er nachtmerries van.”
Hoe ga je daar in het atelier mee om?
“Ik wil diezelfde discipline doorgeven. Als er iets fout loopt, dan stel ik de vraag: ‘Als het voor jezelf zou zijn, zou je dat dan ook op die manier doen? Met die instelling leveren we de best mogelijke kwaliteit.”
Hoe ga je er in het atelier mee om als zaken anders lopen dan je had gedacht?
“Als er afgeweken wordt van wat er gevraagd is, kan ik het alleen accepteren als iemand kan uitleggen waarom. Alleen zo kan ik het verdedigen. Je werkt met mensen, dus je moet dat perfectionisme niet doordrijven. Als leidinggevende moet je compromissen sluiten. Ik waak er gewoon over dat we de best mogelijke kwaliteit afleveren.”
Waarom moeten mensen voor Mi Casa kiezen?
“Simpel. De uitstraling van de woningen kan niet geëvenaard worden. Iedereen kijkt op naar onze realisaties. Ze zijn gewoon prachtig. Een Mi Casa, daar kan je niet naast kijken. Dan is er nog ons efficiënt bouwproces, de niet te evenaren snelheid tussen start en oplevering, de isolatiewaardes, de hoge afwerkingsgraad,… Om nog maar te zwijgen van de charme. Houtmassiefbouw: het laat me niet los.”
Wat maakt hout zo’n mooi product om mee te werken?
“De mogelijkheden die hout biedt, zijn eindeloos. Het laat zich makkelijk bewerken en er zijn altijd vluchtwegen als je een nieuw stuk wilt integreren. Maar bovenal toch de warmte die het uitstraalt. Ik heb mijn woning ook heel lang naturel gelaten, dat de houten balken zichtbaar bleven. Tegen de charme van hout kan niemand iets inbrengen. Laat dat nu net onze sterkte zijn: the warm charm of wood perfect tot zijn recht laten komen.”
Hoe ga je er mee om als je zelf een fout maakt?
“Dan knaagt dat. Ik heb gewoon graag dat alles op wieltjes loopt. Als dat niet zo is, laat het me niet onverschillig. Dan zal ik er alles aan doen om dat recht te zetten.”